tirsdag 22. november 2011

NYTT: Folkets århundre

Vi har fått hele serien med Folkets århundre i ny utgave på DVD fra AV-senteret.

Serien omhandler historie, samfunn og utvikling på 1900 - tallet. Her er programbeskrivelsene fra coverne:

1 Håp og forventning
Hvis tidligere århundrer tilhørte aristokratiet og den fornemme elite, er vårt århundre blitt preget av den jevne manns innsats og organisasjonsevne

2 Første verdenskrig
Her får vi dokumentert hvordan hele samfunnet blir trukket inn i første verdenskrig. millioner av mennesker deltar direkte på slagmarkene, og et uhyggelig antall må meningsløst bøte med livet. På hjemmefronten blir de sivile mobilisert til krigsindustrien. Derfor blir også sivile mål offer for direkte angrep. Vårt århundre har skapt noe nytt. Den totale krig.

3 Det røde flagget
Lenins bolsjeviker lovet det russiske folk et nytt klasseløst samfunn. med kommunismen inntog opplevde russerne det største eksperimentet i sosial endring verden til da hadde sett.

4 Nye stater på Balkan
Den første verdenskrig er slutt. Illusjonene om en bedre verden ligger igjen i ruinene.
Det østerisk - ungarske keiserdømmet blir oppløst. Tyskland har mistet land mot øst og vest, og Russland, nå Sovjetunionen, er støtt ut av det gode selskap. Nasjonenes forbund, Folkeforbundet, blir dannet som en garanti for freden. Tyskland og Russland er ikke med.

5 Industriveksten
Industrialiseringen i den vestlige verden skyter fart i 1920-årene. Fabrikkene vokser og Amerika leder an. Hos fabrikkene i Detroit ligger framtidens drømmer. I Sovjetunionen tvangssende Stalin småbønder til industrien. I Europa og USA forlot mange gårdene for å tjene bedre i byene, men samlebåndene viste seg å være gudsjammerlig kjedelige.

6 Drømmefabrikken
Lydfilmen kommer og når ut til et stadig større publikum. Hollywood er leverandør av underholdningsfilmer. Kinoene er ikke et sted bare for drømmer, men også for opplysning og kunnskap.

7 Dei harde trettiåra
I 1929 kom krakket på New York børsen. Depresjonen etterpå ramma heile den industrialiserte verda. Arbeidsløysa steig og lønene gikk ned. Landbruksnæringa hadde også harde tider, og brødkøane vaks i byane.

8 Sportsfeber
  Lengre, hurtigere og sterkest. Året er 1930, da verden for alvor ble rammet av sportsfeber. Fotball, friidrett og svømming ble organisert i nasjonale og internasjonale forbund. I USA utviklet man sin egen form for fotball ved siden av amerikanernes egen nasjonalsport , baseball. Store idrettsanlegg med plass til titusener av tilskuere ble bygget, det var amatørens storhetstid, og nåde den som mottok en 100-lapp ekstra. Men særlig i USA kom profesjonell idrett raskt på plass. Samtidig så man hvordan de olympiske leker begynte å bli influert av politiske interesser.

9 Herrefolk: Hitler blir kansler
Raseteorier og folkemord. året er 1933, og vi ser konturene av en allmenn diktator i Tyskland. Nazistene har begynt å marsjere og får snart med seg de store folkemasser. Det politiske budskap er like hjerterått som det er enkelt: Jødene har skylda for landets elendighet. Tyskland über alles. I flere vestlige land ble det lansert raseteorier som fremhevet den germanske slekt som den suverene. men intet sted fant slike nasjonalistiske tanker bedre grobunn enn i  mellomkrigstidens tyskland. Dette førte uunngåelig til Holocaust, det vil si en programfestet forpliktelse til å rydde ut Europas jøder. For første gang i verdenshistorien ble et folkemord gjennomført med industripresisjon

10 Andre verdenskrig
Året er 1939 og tyske tropper invaderer Polen. Verden står overfor et nytt helvete: Total krig. dette betydde at hele verdens befolkning kunne bli berørt av krigshandlingene på en eller annen måte. Ingen kunne være sikker på å bli spart. Nye mobile krigsmaskiner gjorde at terroren kunne slå til hvor som helst og når som helst. Dessuten - detsom foregikk hjemme i det sivile produksjonsapparat, var nesten like viktig for de krigførende som trefningene på slagmarken. For første gang i verdens krigshistorie var det flere sivile enn soldater som ble drept. Hundretusener av mennesker omkom under massive bombetokter  i Europa og Asia. begge parter gjorde seg skyldig i terrorbombinger som først og fremst tok sikte på sivile mål. Beleiringen av Leningrad førte til en sultkatastrofe man aldri hadde sett maken til. Et dramatisk og forferdelig punktum ble satt for verdens-krigen da amerikanerne slapp sine atombomber over Hiroshima og Nagasaki høsten 1945.

11 Nedfall
Atombomben gjorde slutt på den andre verdenskrigen. Dermed er våpenkappløpet og den kalde krigen igang. Utviklingen av atomreaktoren vekker håp om en ny, billig og ubegrenset energikilde. men håpet varer ikke lenge. Atomkraften er forbundet med stor risiko.

12 Vidunderlig nye verden 1945
Europakartet blir tegnet på nytt etter krigen. nasjoner blir delt, store folkegrupper blir deportert eller tvunget til å bo på den "gale" siden av nye grenser

13 Uavhengighet
Passiv motstand var Mahatma Gandhis lære. I 1947 vinner India under ledelse av Gandhi kampen om selvstyre og blir verdens største demokrati. Storbritannias herredømme tar slutt og britene må forlate India

14 Oppgangstid
I USA er det arbeid til alle. Næringsliv og økonomi blomstrer etter krigen. Fagfolk, teknologi og Marshall-hjelp blir eksportert til Vest - Europa som ligger i ruiner. Gjenoppbyggingen kommer i gang, fremtiden er lys og lovende.

15 Soloppgangens land
I Japan skyter gjenoppbyggingen etter krigen fart i begynnelsen av 50-tallet. Før tiåret er slutt, er landet verdens største skipsbyggernasjon. Snart er Japan på høyde med vestlige land teknologisk, økonomisk og utdannelsesmessig.

16 Befolkningseksplosjon
Vaksine mot polio, kopper og tuberkulose redder millioner av liv. Barnedødeligheten reduseres og levealderen stiger over hele verden. Selv om kvinner ofte får færre barn, øker verdens befolkning. I dag er den tre ganger høyere enn for 50 år siden

17 En truet klode
med økende globalisering blir stadig nye foruroligende forurensningskilder oppdaget. Miljø blir en populær sak for politikere o grasrotbevegelser. Vestens velstandsideal kan komme til å koste kloden dyrt. En truet klode.

18 Mørk hud
Hvitt mot sort. Vi er kommet til året 1960 da apartheid slår ut i blodige tumulter både i Sør - Afrika og i USA. Det hvite regimet i Sør - Afrika vekker stadig mer avsky rundt om i verden. De meningsløse motsetningene kommer også for en dag i USA , der Martin Luther King går  spissen for de fargedes kamp. Mens medlemmer av Ku Klux Klan terroriserer fargede medborgere i  sør, begynner studentmiljøer rundt om i landet å reagere med kraftige demonstrasjoner.

19 Fjernsynets makt
En ny medieverden 1963. I norske byer står folk tett utenfor tv - butikkene for å følge prøvesendingene i NRK. I USA er tv allerede blitt det mest dominerende massemedium. Hvor viktig  fjernsynet var blitt for de politiske prosessene i USA, fikk man et godt eksempel på under den avsluttende valgkampduellen mellom Nixon og Kennedy. men tv var også blitt  et medium for forretningsfolk, terrorister og mannen i gata.

20 Det store spranget
Midt på 60 - tallet var det åpenbart at noe stort var på ferde i Kina. Via tv fikk man stadig se millioner av kinesere i marsj mot den himmelske freds plass. 30 år etter den kommunistiske revolusjon i Russland og snart 20 år etter Maos maktovertakelse i Kina, var det på tide å stramme opp befolkningen. Mao lovde massene et samfunn fritt for korrupsjon og utbytting, og proklamerte kulturrevolusjonen. Det tok mange år før verdens mest folkerike land kom noenlunde til hektene etter den ødeleggende politiske prosessen. Også blant de kinesiske lederne var det uro. Mao begynte å trekke på årene, og det var tydelig at flere var i ferd med å posisjonere seg i toppsjiktet. Fra kulissene dukket firerbanden opp, og igjen ble verden vitne til et merkelig politisk skuespill.

21 Ungdomsopprør
I kjølvannet av Vietnamkrigen skjedde det noe merkelig ved en lang rekke universiteter i den vestlige verden: Studentene gjorde oppgjør! Millioner av unge mennesker marsjerte i gatene i protest mot myndigheter, lærere og foreldre. En vestlig form for kulturrevolusjon var på gang og la grunnlaget for en ny ideologisk ønsketenkning, nemlig mer frihet og mindre respekt for autoritetenes påbud. Den såkalte 68-generasjonen hadde talt! Generasjonskløften økte  med faretruende hastighet da foreldrene oppdaget at mange ungdommer lot seg henfalle til bruk av narkotiske stoffer.

22 Kvinnekamp
Umiddelbart etter sekstiåtternes opprør mot autoritetene, fulgte en kvinnekamp som mobiliserte en stor del av befolkningen - i hvert fall i den vestlige verden. Denne gangen sto langt mer enn stemmerett på feministenes dagsorden. Nå ville jentene sloss for rettigheten til jobb utenfor hjemmetog for lik lønn. Urgamle fordommer og religiøse påbud stoppet feministene i en lang rekke land. Enkelte regimer gikk den stikk motsatte vie, ved blant annet å stimulere reaksjonære strømninger i befolkningen.

23 Geriljakriger
Etter blodige kamper med nasjonale opprørsstyrker måtte den gamle kolonimakten Frankrike gi tapt og trekke seg ut av Vietnam i 1954. Noen år senere, i 1961, havnet amerikanerne i samme hengemyr, og i over ti år ble verden vitne til en grufull krig som endte med full ydmykelse for USA. Senere så man det samme skje i Afghanistan der supermakten Sovjetunionen ble jaget hjem. også i andre urolige hjørner av verden tok man geriljataktikk i bruk. Et viktig momentvar å få sivilbefolkningen på sin side. Bare med støtte fra lokalsamfunnene var det mulig å bevege seg skjult i krigsfrontens skyggefulle sektor.

24 Gud slår tilbake
Med kolonitidens avslutning og nedtrapping av den vestlige verdens imperialistiske dominans, så man snart konturene av en ny global konflikt basert på moralske og religiøse verdier. Ikke siden korstogenefor snart tusen år sidenhadde det vært en så klar motsetning mellom den muslimske og den kristne verden. Knapt noe sted kom dette så sterkt til uttrykk som i Iran. I vesten ble disse bevegelsene sett på som reaksjonær fanatisme, et tilbakeskritt i forhold til kvinnekamp og menneskerettigheter. Men  etter hvert ble det også i vestlige landreist tvil om de sekulariserte, moderne industristaters evne til å skape lykkelige og sunne samfunn. I programmet får vi opptak fra blant annet Khomeinis Iran, fra Pakistan, Malaysia og Nordafrika.

25 Murens fall
Nederlag for kommunistene i øst. det begynte så smått på et skipsverft i Gdansk i Polen. Med en vital elektriker med navnet Lech Walesa i spissen, gikkarbeiderne ved verftet til protestaksjoner mot landets kommunistiske diktatur. I løpet av få år falt hele Østblokken fra hverandre. jernteppet ble bokstavelig taltklippet i stykker og solgt på svartebørs. Aldri hadde så mange diktaturer falt, på så kort tid, med så lite blodsutgytelse. Polen, Tsjekkoslovakia, Ungarn, Romania, Øst - Tyskland og til slutt selveste Sovjetunionen. det kommunistiske sammenbrudd i Øst - Europa fikk sin endelige manifestasjon ved Berlinmurens fall 9. november 1989. Den forhatte muren hadde siden 1961 delt Berlin i to.

26 Inn i framtiden
Et årtusen nærmer seg slutten, og en hel verden har begynt å forberede en fremtid som inneholder flere nye spørsmål enn gamle svar. I 26 kronologiske episoder har vi fått samtidshistoriske vitnesbyrd fra de viktigste begivenhetene gjennom de siste 100 årene. Mye er vunnet gjennom dette seklet, men uløste problemer av global karakterhar meldt seg med økende styrke: Hvordan skal mennesket greie å begrense sin egen vekst? Spredningen av atomvåpen synes ikke til å unngå, mens andre peker på miljøødeleggelsene som den største livsfare for menneskeheten. Som om ikke dette skulle være problematisk nok, synes fellesskapet igjen å bli truet av primitiv nasjonalisme og religiøs fanatisme. Selv i det gamle kultiverte Europa er det blitt blodig ufred mellom etniske grupperinger. Har vi da intet lært av det forgangne århundret?

Ingen kommentarer: