onsdag 30. november 2011

NYTT: Underverk fra industriens barndom

DVD: UNDERVERK FRA INDUSTRIENS BARNDOM

Programomtale fra NRK:
Den industrielle revolusjonforandret samfunnstruktur og levesett, og brakte med seg flere tekniske nyvinninger og gigantiske konstruksjoner på veien.. Produsert av BBC

SS Great eastern.
 Flick: National maritim museus's photostream
1) Store skip Året er 1851. Den engelske ingeniøren Isamabad Kingdom Brunel drømmer om å bygge verdens største skip i jern.SS Great Eastern skal ta 4000 passasjerer, skal kunne seile uten stopp fra England til Australia og således binde det store britiske imperium sammen. Det skulle bli juvelen blandt victoriatidens idustrielle storverk. Skipet blebygget, men de menneskelige og materielle omkostningene ble enorme.


Waterfront, South street Manhattan.
Flickr: New York public library
2) Brobygging På midten av 1800-tallet vokste New York fortere enn noen annen by i verden. Drømmen var å binde Manhattan og Brooklyn sammen med en hengebro.








Bell Rock lighthouse, Skottland.
Flickr: Crazy AP's photostream
3) Fyrtårn. Bell Rock Reef utenfor Skottland var blitt sjøfolks bane til uminnelige tider. da den unge Robert Stevenson foreslo å bygge et fyr på den trodde folk han var gal. Til tross for latterliggjøring g grådige konkurrenter, ble fyret bygget på steinen som lå rett under vannflaten, 11 sjømil fra land. I februar 1811 ble lyset tent for første gang. Også i dag skinner lyset advarende fra fyret.








Utbygging av kloakksystem.
Flickr: Keene and Chesire county (NH) historical photos
4) Kloakk. Pionerer som tenkte stort , og om drømmene deres som ble virkelig.











Panamakanalen
Flickr: Anahuacbill
5) Panama - kanalen. Landtungen som forbinder Sør - og Nord Amerikavar i mange år en utfordring for kanalbyggere.









Gammelt togsett.
Flickr: Orange county archives
6) Jernbanen. Da president Lincoln undertegnet en lov som førte til at to konkurrerende selskaper fikk i oppdrag å bygge jernbane fra kyst til kyst, startet en hensynsløs og kompromissløs kampsom førte til umenneskelige arbeidsforholdfor arbeiderne i begge selskapene.







Demning i Colorado -elva ved Black canyon
Flickr: PLC . Doctor
7) Demning. Colorado-elven var en av de farligste og uforutsigbare elvene i verden. Ingeniøren Arthur Powell Davis drømte om å bygge verdens største demning og således temme denne ville elven.

Ingen kommentarer: