tirsdag 29. november 2011

NYTT: Vesten på veg mot stupet?

DVD: Vesten på veg mot stupet?
BBC dokumentarserie i seks deler.
Originaltittel: Civilisation: Is the West history? (2011)

Programomtale fra NRK:

Denne BBC - dokumentarserien spør hvordan Vesten har kunnet dominere store deler av verden og om det snart er slutt på det vestlige herredømmet.
Historiker og programleder Niall Ferguson ønsker å gi seerne en bedre historisk forsåelse av verden. BBC- Serien er underholdende, intelligent og lærerik.
Niall Ferguson peker på seks områder som viser hvordan en minoritet har kunnet kontrollere jordas ressurser. konkurranse, vitenskap, rettssikkerhet, medisin, konsum og arbeidsmoral.


1 ) Slutt på det vestlige herredømmet?
I første episode tar Niall Ferguson for seg konkurranse. Politisk uenighet i Europa førte til økt konkurranse, og kolonialismen og den økonomiske innovasjonen ble bremset av et monolittisk Kina.

2) Islam
I denne episoden spør historikeren Niall Ferguson hvorfor den islamske verden ikke tok del i den vitenskapelige revolusjonen og i opplysningstiden. Han funderer også på hvor lenge Vesten kan beholde sin vitenskapelige ledelse.

3) Eiendom
Historikeren Niall Ferguson spør hvorfor Nord - Amerika har lykkes, mens Sør - Amerika henger etter. han funderer også på om situasjonen holder på å bli snudd opp ned i dag, både språklig og økonomisk.  Tema for episode 3 er eiendom, som er en av de seks faktorene Ferguson mener bidrar til at en minoritet har kunnet ontrollere jordas ressurser.

4) Medisin
Utviklingen av mderne medisin gjorde det mulig å eksporterevestlig sivilisasjon til "Det mørke kontinentet" Historiker og programleder Niall Ferguson tar for seg hvordan Europas forsøk på å " sivilisere" Afrika feilet og brakte frem de mest voldelige sider av vestlig dominans. Tema for episode

5) Folk og klær- De fleste folk i verda vil gjerne shoppe og kle seg som folk i Vesten. Berre den muslimske verda har stått imot. Men kjem burkaen til å vinne over dei globale verkemidlene.

6) Arbeidsmoral
Held Vesten på å miste trua på seg sjølv? Når dei ulike religionane får færre og færre tilhengjarar, korleis går det då med kristendomen og den protestantiske arbeidsmoralen.

Ingen kommentarer: